Strafzaak tabaksindustrie

Door de film ‘De Vervangers’ ontdekte ik dat ik als kind met opzet verslaafd was gemaakt*. De tabaksindustrie doet zijn uiterste best om jongeren verslaafd aan tabak te krijgen door het toevoegen van honderden stofjes en agressieve marketing en lobby strategie. Ze noemen kinderen replacement smokers, zij moeten de plaats innemen van de vroegtijdig overleden  rokers. Dat laat ik met mijn kinderen niet gebeuren. De tabaksindustrie heeft mij al kapot gemaakt. Van mijn kinderen blijven ze af.  De kans is groot dat ik er straks niet meer ben om ze op te voeden.

Het is niet normaal dat de tabaksindustrie zoveel slachtoffers maakt en toch ongestoord zijn gang kan gaan. Dat moet afgelopen zijn.* Eind 2015 heb ik daarom contact opgenomen met strafrecht advocate Benedicte Ficq van Van Meijering Van Kleef Ficq & Van der Werf. Bénédicte en haar collega’s hebben de zaak aangenomen. Daarnaast is de beweging Sick of Smoking opgericht.

In april 2016, hebben wij, Benedicte Ficq en ik, bij RTL late Night bekend gemaakt dat wij de tabaksindustrie strafrechtelijk willen laten vervolgen. Vanaf dat moment is het veel in het nieuws geweest en heeft het tot nu toe veel media aandacht gekregen, zowel nationaal als internationaal.

Het is overweldigend geweest hoeveel reacties het heeft losgemaakt en nog steeds. Heel veel positieve reacties maar ook negatieve reacties heb ik mogen ontvangen en nog steeds. Het is een maatschappelijke discussie geworden.

In september 2016 is er samen met mede aangevers van het eerste uur, Lia Breed en Stichting Rookpreventie Jeugd daadwerkelijk aangifte gedaan tegen de 4 grootste tabaksfabrikanten in Nederland. Het afgelopen anderhalf jaar zijn er veel aangiften bijgekomen waaronder het KWF, het AVL, gemeente Amsterdam en nog velen meer. Ook is er in het buitenland, waaronder Frankrijk, inmiddels aangifte gedaan tegen de tabaksindustrie. En worden er voorbereidingen getroffen door nog meer landen om te kijken hoe haalbaar dit voor hen zou zijn. Ik ben er ontzettend trots op dat wij dit met elkaar hebben bereikt. En is de olievlek waarvan ik in het begin zei dat ik hoopte dat deze zich zou uitbreiden tot ongekende grootte werkelijkheid geworden.

Inmiddels heeft de uitspraak van het OM plaatsgevonden en hebben zij besloten dat zij geen gegronde reden zien in het strafrechtelijk vervolgen van de tabaksindustrie. Uiteraard hebben wij hier ons niet bij neergelegd en loopt er inmiddels een artikel 12 procedure waarvan wij goede hoop hebben.

Op onderstaande link, het interview in het LEF Magazine kan je precies lezen waarom ik aangifte heb gedaan en waarom ik vind dat de tabaksindustrie strafbaar is.

Interview LEF Magazine aangifte tabaksindustrie

Het beschermen van mijn kinderen tegen de tabaksindustrie lijkt te gaan lukken!

Voor meer informatie ga naar http://sickofsmoking.nl/